Motif çeşitleri nelerdir?
Figüratif motifler (insan, hayvan, nesne) • Geometrik motifler (üçgen, kare, daire, beşgen, altıgen, vb.) Sembolik motifler ((kozmik) güneş, ay, yıldız, vb.) Motiflerde kaligrafik öğeler de sıklıkla görülmektedir. Çiçek çeşitleri: özellikle lale, karanfil, gül, sümbül, vb.
Sembolik motifler nelerdir?
Sembolik motifler; Dokuyucunun duygularını ve doğa güçlerini sembolize eden motiflerdir. Bu grupta kuş, hayat ağacı, el, tarak, sürahi, lamba vb. yer alır. Tarih öncesi çağlardan günümüze sembol, insanlığın ortak ifade biçimi olmuştur.
Tezhip motifleri nelerdir?
Tezhipte en sık kullanılan çiçek motifleri şunlardır: Munhani, Hatai, Rumi olarak sıralanabilir. Ayrıca, natüralist ve yarı stilize motifler de kitap tezhiplerinde çiçek dekorasyonu olarak kullanılır. Tezhip sanatında yaygın olarak kullanılan bir diğer dekorasyon türü ise geometrik motiflerdir.
Türk el sanatlarında kullanılan motifler nelerdir?
Sevgi, aşk ve bağlılığı ifade eden motifler: gül, lale, kuş, bukağı, hatai. Hayatı simgeleyen motifler: su yolu, peçe, el, parmak, tarak, muska, nazar, göz. Hayatı koruyan motifler: yılan ve ejderha, akrep, kurt ağzı, kurt izi. Ölümsüzlük ve soy ile ilgili motifler: hayat ağacı, pul(im). sayılmıştır.
Geleneksel motif nedir?
Zengin ve çeşitli bir Türk el sanatları yelpazesini yansıtır. Bu motifler genellikle doğadan ilham alır ve geometrik şekiller, bitki örtüsü, hayvan figürleri ve semboller gibi çeşitli unsurları içerir.
Bitki motifleri nelerdir?
Rumi, palmet, hatayi, lotus, lale, karanfil, sümbül, gül, nar, elma, saz stili, Türk rokokosu, çınar, hançer yaprağı, kozalak, ağaç ve çarkıfelek başlıca çiçek motifleridir. Bu motifler bazen tek başlarına veya birkaç motif birlikte kumaşlarda kullanılmıştır.
Geometrik motifler nelerdir?
Geometrik motifler, noktalar, çizgiler ve kareler, dikdörtgenler, üçgenler, daireler ve yıldızlar gibi birçok geometrik şeklin birleşiminden oluşur ve evrenin sonsuzluğunu sembolize eder. Geometrik kompozisyonlar, kırık, eğri ve düz çizgiler ve geometrik şekillerin bir araya getirilmesiyle oluşturulur.
Çengel motifi ne anlama gelir?
CHENGEL: Nazardan koruyucu bir motiftir. BUKAĞI: Bu motif aile kurumunun devamlılığını, sevenlerin bağını ve her zaman bir arada olma gerekliliğini sembolize eder.
Masallarda kullanılan motifler nelerdir?
İncelediğimiz hikâyelerde tespit ettiğimiz ortak motifleri şu şekilde sıralamak mümkündür: Demir motifi: “Padişahın kızları” (Yorgancıoğlu 2006, 87-89) ve “En. … Rüya motifi: … Çocuksuzluk motifi: … Hızır motifi: … Şekil değiştirme motifi: … Ak sakallı adam/dede: 7. Av motifi: … 8. Dağ motifi: 20 Ağustos 2017
Rumi motif nedir?
Rumi’nin gerçek anlamı “Anadolu’ya ait”tir. Stilize edilmiş kanat ve gaga benzeri şekillerden oluşan bir hayvan motifidir. Uygurlar arasında hayvan figürleri için bir motif olarak kabul edilen Rumi, bu dönemde spiral ağlar üzerinde bir desene dönüşmüş ve dekoratif sanatta bir stil veya tip haline gelmiştir.
Goncagül motifi nedir?
Goncagül (gül goncası): Bir çiçeğin boyuna kesitinin üslup biçimidir (Birol ve Derman, 2004: 101) yani çiçek, Farsçada her türlü çiçeğin henüz açılmamış halini ifade eder (Doğanay, 2019: 437).
Penç ne demek din?
5- Perşembe: Yine Farsça: “penç” (beş) ve “şenbe” (5. gün) kelimelerinden…
Dini motifler nelerdir?
Toplumumuzda yaygın olan dinî içerikli geleneklerden mevlid, isim koyma, kız isteme, sünnet, taziye, asker gönderme gibi örneklerle din-kültür etkileşimi vurgulanmaktadır.
Destan motifleri nelerdir?
Türk destanlarındaki motifler: Işık motifi. Işık, destanları aydınlatan dini bir motiftir. …Ağaç motifi. Ağaç motifi, Türk destanlarının ana unsurlarından biri olarak kabul edilir. … At motifi. … Rüya motifi. … Kurt motifi. … 1940’lar motifi. … Mağara motifi. … Hızır motifi.Daha fazla makale…
Göz motifi ne anlama gelir?
Göz motifi, “göze dokunmak” veya “nazar değmek” gibi doğaüstü inançları ifade etmek için dokumalarda yaygın olarak kullanılan bir motiftir. Yaygın inanca göre, “göz” kendinizi göz temasından korumanın en kolay yoludur. Başka bir deyişle, yalnızca göz, kötü gözün zararlı etkilerini önler.
Anadolu motifleri nelerdir?
Bu sanat geleneklerinin bir parçası olan Anadolu motifleri, toplumsal statü, aşk, beklenti, inanç, evlilik, bekârlık, göç, felaket, üzüntü, sevinç, mutluluk, özlem, ayrılık, arzular ve daha birçok olguyu anlatmak için kullanılmıştır.
Tezhip çeşitleri nelerdir?
Tezhip sanatının tekniklerini; Klasik kitap tezhip, Halir, Zerefşan, Sazyolu, Şukufe ve Münhani olmak üzere sınıflandırmak mümkündür.
Edebiyatta motif nedir, özellikleri nelerdir?
Motif, bir anlatı örüntüsünde en küçük birimdir. Bir bölümden daha dar bir durum boyutudur. Kendi başına bir anlamı yoktur. Bir fikir, bir yer, bir nesne, bir motif olabilir.
Çocuk motifi nedir?
Çocuk motifi: Türk mitolojisinde saflığın ve masumiyetin simgesi olan çocuk, su ve deniz tanrıçası Ak Ana’ya bereket çağrısını duyurmak amacıyla halı ve kilimlere işlenen bir simge haline gelmiştir.