İyon Nedir ve Örnek?
Ana Tanım
İyon, bir atomun ya da molekülün, elektron çekme ya da elektron verme süreci sonunda oluşturduğu yüklü partiküldür. Yüklü partikül, bir atomun ya da molekülün proton sayısından farklı olmasına neden olur. İyonlar, çoğu durumda, bir atomun ya da molekülün kimyasal özelliklerini değiştirebilir.
Neden İyon Oluşur?
İyon oluşumu, elektron çekme ve elektron verme süreçleri sonucunda gerçekleşir. Elektron çekme süreci, iki atomun bağlanmasıyla veya bir atomun kendine katılan bir elektronu başka bir atomu çekmesiyle başlar. Bu süreç, atomun ya da molekülün proton sayısından farklı olan yüklü bir partikül oluşmasına neden olur. Elektron verme süreci ise, atomun ya da molekülün kendisinden bir elektron vermesiyle başlar. Bu süreçte de atomun ya da molekülün proton sayısından farklı olan yüklü bir partikül oluşur.
Örnekler
Bir çok atom ve molekülde, iyon oluşumu söz konusudur. Klorun (Cl) bir atomunda, elektron çekme sürecinden sonra, bir pozitif iyon oluşur. Bu iyon, bir klorid iyonudur. Klorid iyonu, klor atomunun proton sayısından bir fazladır. Oksijen atomunda (O), elektron verme sürecinden sonra bir negatif iyon oluşur. Bu iyon, bir oksid iyonudur. Oksid iyonu, oksijen atomunun proton sayısından bir eksiğidir.