Asliye mahkemesi hangi davalara bakar?
Tapu iptali, müdahale ve kaldırma (yıkım), tescil, maddi-manevi tazminat, alacak, itiraz iptal davaları, kamulaştırma davaları, yaş düzeltme, isim düzeltme, tapu kayıtlarının düzeltilmesi davaları asliye hukuk mahkemelerinde görülmekte olup, her yıl miktar ve değerleri değişmektedir.
Sulh hukuk mahkemesi hangi davalara bakar?
Sulh Hukuk Mahkemesinin bakacağı davalar şunlardır: Kiralanan taşınmazın tahliyesi, kira bedelinin belirlenmesi, kira sözleşmesinin feshi, mirasın reddi, mirasın taksimi, vesayet ve kayyımlık davaları ile kat mülkiyeti davalarına bakmakla görevlidir.
Davaları hangi mahkemelerde görülür?
Diğer özel hükümlere sahip mahkemelerin görev alanına girmeyen bütün dava ve işlere asliye hukuk mahkemeleri bakar.
Asliye mahkemelerinde hangi davalar görülür?
Asliye Hukuk Mahkemesi, uyuşmazlığın konusunun değer ve tutarı ne olursa olsun, aşağıdaki iki sınıfa giren her türlü davaya bakmakla görevlidir; ancak kanun bu görevi başka bir mahkemeye açıkça yüklemiştir (HMK m. 11).
Sulh ve asliye arasındaki fark nedir?
Genel mahkemelerden biri olan Asliye Hukuk Mahkemesi’nin birincil görevleri vardır, Sulh Hukuk Mahkemesi’nin görevleri ise istisnadır. Özel bir yasal düzenleme ile Sulh Hukuk Mahkemesi’nde görülmesi açıkça öngörülmeyen tüm davalar ve konular Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülür.
Sulh ceza mahkemesi neye bakar?
Sulh Ceza Mahkemesi, 5271 sayılı Ceza Muhakemeleri Kanunu uyarınca yürütülen bazı soruşturma işlemlerini, bu işlemlere yapılan itirazları ve bazı idarî işlemlere (örneğin para cezalarına karşı yapılan itirazlar) ilişkin itirazları inceleyen bir yargı mercii/mahkemesi olarak görev yapmaktadır.
Hangi dava hangi mahkemeye açılır?
Davanın doğru mahkemeye ve doğru dilekçe ile açılması gerekir. Örneğin, mülkiyet davaları hukuk mahkemelerinde görülürken, idari eylem ve işlemleri içeren davalar idari mahkemelerde görülür. Ceza davaları özel kişiler tarafından değil, kamu savcıları tarafından başlatılır.
Kaç çeşit mahkeme vardır?
Buna göre Türk yargı sistemi; Yargı teşkilatı şu dallara ayrılmıştır: Adli Yargı (İlk Derece Mahkemeleri, Bölge Adliye Mahkemeleri ve Yargıtay), İdari Yargı (İlk Derece Mahkemeleri, Bölge İdare Mahkemeleri ve Danıştay), Anayasa Yargısı (Anayasa Mahkemesi) ve Uyuşmazlık Çözümü (Uyuşmazlık Mahkemeleri).
İcra mahkemesi hangi davalara bakar?
İcra mahkemeleri çerçevesinde; hak sahipliği davaları, haciz kararları ve hak sahipliği davalarına karşı verilen kararların iptali davalarını işliyoruz. Listelenenler dışındaki davalar şikayet olarak adlandırılır. Ayrıca, icra ve iflas suçları da icra mahkemelerinde yargı faaliyeti çerçevesinde görülmektedir.
En üst mahkeme hangisi?
Yargıtay; Yargıtay, yargı kararlarının nihai inceleme merciidir. Yargıtay, mahkeme kararları üzerinde yargısal inceleme uygular. Yargıtay, kanunla başka bir yargı merciine devredilmemiş olan sıradan mahkemelerin kararlarını ve hükümlerini nihai inceleme merciidir.
2 Mahkemeye gitmezsem ne olur?
Mahkemeye katılmazsanız yaptırımlarla karşılaşabilirsiniz. Kaçırılan duruşma ilk duruşmaysa, mahkeme sanığı veya davacıyı zorla ikinci duruşmaya getirmeye karar verecektir. Sanık ilk iki duruşmaya katılmazsa, kendisi için tutuklama emri çıkarılabilir.
İş mahkemesi hangi davalara bakar?
İş Mahkemeleri; İşçi ile işveren arasında kıdem tazminatı, işten çıkarma tazminatı, fazla mesai ücreti, mobbing ve ücret gibi konularda çıkan uyuşmazlıkları ve hukuki uyuşmazlıkları çözmekle görevli mahkemedir.
Hukuk mahkemesi hangi davalara bakar?
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’na göre; uyuşmazlığın konusunun değeri veya miktarı ne olursa olsun, malvarlığı ve özel malvarlığına ilişkin davalara ilk derece mahkemeleri bakmaktadır.
Asliye mahkemesi hangi suçlara bakar?
Asliye Ceza Mahkemesi; tehdit, gasp, vergi suçu, hakaret suçu, yaralama suçu, fuhuş, yalan yere yemin suçu, kumar oynanması için yer sağlama, ihaleye fesat karıştırma suçu, hırsızlık suçu, mala zarar verme suçu ve cinsel taciz suçu gibi suçlara bakar.
Yetkili mahkeme neye göre belirlenir?
(1) Genel yetkili mahkeme, davanın açıldığı tarihte davalının (gerçek veya tüzel kişinin) yerleşim yeri mahkemesidir. (2) Yerleşim yeri, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu hükümlerine göre belirlenir.
Asliye mahkemesi ne işe yarar?
Asliye Ceza Mahkemesi, ceza adalet sisteminin temel mahkemelerinden biridir. Asliye Ceza Mahkemesi, diğer ceza mahkemelerinin yargı yetkisine girmeyen tüm davaları ve konuları görmekle yükümlüdür.
Asliye hukuk mahkemesi görevleri nelerdir?
İlk derece hukuk mahkemelerinin görevleri nelerdir? 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’na göre; uyuşmazlığın konusunun değeri veya miktarı ne olursa olsun, malvarlığı ve özel malvarlığına ilişkin davalara ilk derece mahkemeleri bakar.
Hangi dava hangi mahkemeye açılır?
Davanın doğru mahkemeye ve doğru dilekçe ile açılması gerekir. Örneğin, mülkiyet davaları hukuk mahkemelerinde görülürken, idari eylem ve işlemleri içeren davalar idari mahkemelerde görülür. Ceza davaları özel kişiler tarafından değil, kamu savcıları tarafından başlatılır.
Asliye Ticaret mahkemesi hangi davalara bakar?
Aksine bir hüküm bulunmadıkça asliye ticaret mahkemeleri, değer veya miktar ne olursa olsun, ticari nitelikteki bütün davalara ve uyuşmazlıklara bakmakla görevli mahkemelerdir. (TTK m. 5)