İçeriğe geç

4857 Sayılı Iş Kanuna Göre Işçinin Tanımı Nedir

4857 sayılı iş kanuna göre işçinin sahip olduğu haklar nelerdir?

Çalışan hakları nelerdir? Çalışanın ücret hakkı… Çalışanın mobbing (psikolojik taciz) koruması hakkı… Çalışanın kişisel verilerinin korunması hakkı… Çalışanın işyerinde sağlık ve güvenlik hakkı… Çalışanın işten kaçınma hakkı… Çalışanın eşitlik hakkı. Çalışanın dinlenme hakkı. Çalışanın fazla mesai ücreti hakkı. Daha fazla makale…

4857 sayılı iş kanununun 24 üncü maddesi nedir?

Belirli süreli olsun veya olmasın, işçi, 4857 sayılı İş Kanununun 24 üncü maddesi uyarınca sağlık nedenleriyle, ahlak ve iyi niyet kurallarına uyulmaması hâlinde ve zorlayıcı sebeplerin varlığı hâlinde iş sözleşmesini derhal feshedebilir.

4857 sayılı İş Kanunu hangisini kapsar?

4857 sayılı İş Kanunu’nun 1/2. maddesinde; Bu kanunun, 4. maddedeki istisnalar hariç bütün işyerlerine ve bu işyerlerinin işverenlerine, işveren vekillerine ve çalışanlarına, faaliyet konularına bakılmaksızın uygulanacağı hükme bağlanmıştır. Böylece kanunun kapsamı belirlenmiştir.

4857 sayılı İş Kanunu 48 maddesi nedir?

MADDE 48. – Çalışanlara geçici iş göremezlik tazminatı ödenmesi gerektiğinde, ulusal bayram, genel tatil ve geçici iş göremezlik süresine rastlayan tatil günleri, ödeme kuruluşları veya sandıklar tarafından geçici iş göremezlik esasına göre ödenir.

4857 sayılı İş Kanunu’na göre işçinin tanımı nedir?

Madde 2 – Bir iş sözleşmesine dayanarak iş gören gerçek kişiye işçi, işçi çalıştıran gerçek veya tüzel kişiye veya tüzel kişiliği bulunmayan kurum ve kuruluşlara işveren, işçi ile işveren arasında var olan ilişkiye de iş ilişkisi denir.

4857 İş Kanunu kimleri kapsar?

Maddeye göre, İş Kanunu kapsamı dışındaki işler aşağıdaki şekilde tanımlanmaktadır: -Deniz taşımacılığı işi. … -Hava taşımacılığı işi. … -Tarım ve ormancılık işletmelerinin 50 veya daha az işçi çalıştırdığı işler. … -Aile ekonomisi. … -Ev hizmetleri. … -Çıraklar. … -Sporcular. … -Rehabilite edilenler.Daha fazla makale…•23 Mart 2017

4857 sayılı iş kanununun 28 maddesi nedir?

4857 sayılı Kanunun 28. maddesinde; “İşinden ayrılan işçiye, işverenden işinin mahiyetini ve süresini belirten bir belge verilir.” hükmü yer almaktadır. Belgenin zamanında verilmemesi veya belgede gerçeğe aykırı bilgi bulunması sebebiyle zarar gören işçi veya işçiyi işe alan yeni işveren, eski işverenden tazminat isteyebilir.

4857 sayılı iş kanununun 74 maddesi nedir?

Hamilelik döneminde çalışanlara düzenli kontroller için ücretli izin verilir. Tıbbi rapora dayanarak gerekliyse hamile kadınlar daha hafif, sağlıkla uyumlu işlerde çalıştırılır.

4857 sayılı iş kanununun 25 maddesi nedir?

İş Kanunu’nun 25. maddesi işverenin ihbarsız fesih hakkını düzenler. Bu madde uygulamada sıklıkla karşılaşılır ve işverenler ile çalışanlar arasında sıklıkla uyuşmazlıklara konu olur. Bu maddeye dayanarak feshedilen iş sözleşmeleri için ihbar süresi yoktur. Bu nedenle kıdem tazminatı ödenmez.

4857 sayılı İş Kanunu nedir?

4857 sayılı İş Kanunu. Madde 1 – Bu Kanunun amacı; işverenler ile bir iş sözleşmesine dayanarak çalıştırılan işçilerin, çalışma şartları ve çalışma ortamına ilişkin hak ve yükümlülüklerini düzenlemektir.

4857 sayılı İş Kanunu geçerli mi?

01.09.

Bir işçinin hakları nelerdir?

İşçi hakları nelerdir? Çalışanın mesleki sağlık ve güvenlik hakkı ve işyerinde diğer çalışanlarla aynı haklara sahip olma hakkı Yeni bir iş ararken eşit muamele görme hakkı. Daha fazla makale… •21 Temmuz 2024

4857 sayılı iş kanunu 55 madde nedir?

İşçinin izin süresi, izni hak ettiği günkü hizmet süresine ve 4857 sayılı Kanunun 55 inci maddesine göre belirlenir. Ücretli yıllık izin, işe başladığı tarihten itibaren deneme süresi de dahil olmak üzere işyerinde en az bir yıl çalışmış olan işçilere verilir. Ücretli yıllık izin hakkından vazgeçilemez.

4857 sayılı iş kanunu 40 maddesi nedir?

4857 sayılı İş Kanununun 40. maddesine göre, 24 ve 25 inci maddelerin (III) numaralı fıkralarında belirtilen zorlayıcı sebeplerden dolayı çalışamayan veya çalıştırılmayan işverene, bu bekleme süresi içinde bir haftaya kadar her gün için ücretinin yarısı ödenir.

4857 sayılı iş kanunu 53 madde nedir?

Ücretli yıllık izin, işyerinde çalışmaya başladığı günden itibaren deneme süresi de dahil olmak üzere en az bir yıl çalışmış olan çalışanlara verilir. Ücretli yıllık izin, işyerinde çalışmaya başladığı günden itibaren deneme süresi de dahil olmak üzere en az bir yıl çalışmış olan çalışanlara verilir.

Çalışan işçinin hakları nelerdir?

Bir çalışanın hangi yasal hakları vardır? Ücret alma hakkı, işyerinde sağlık ve güvenlik talep etme hakkı, eşit muamele hakkı, dinlenme molası hakkı, fazla mesai ücreti hakkı, temel değişiklikleri kabul etmeme hakkı, belirli günlerde tatil hakkı, çalışanın sigorta primlerinin tam ödenmesi,Daha fazla makale…•19 Şubat 2024

4857 sayılı İş Kanunu nedir?

4857 sayılı İş Kanunu. Madde 1 – Bu Kanunun amacı; işverenler ile bir iş sözleşmesine dayanarak çalıştırılan işçilerin, çalışma şartları ve çalışma ortamına ilişkin hak ve yükümlülüklerini düzenlemektir.

4857 sayılı iş kanuna göre işverenin yükümlülükleri nelerdir?

Bu görevler; gerekli tüm önlemleri alma görevi, gözetim görevi, eğitim verme görevi, riskleri değerlendirme görevi, sağlık izleme görevi, iş kazalarını bildirme görevi ve kayıt tutma görevidir.

Aşağıdakilerden hangisi çalışanlar 4857 sayılı Kanun kapsamında değildir?

Buna göre pilot, hostes, makinist ve telsiz operatörü gibi uçuş personeli İş Kanunu kapsamı dışında tutulmuştur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir