İçeriğe geç

2 Soyadı Olur Mu

Çift soyadı kullanmak kalktı mı?

2.1. Böylece kadın hem kendi soyadını hem de kocasının soyadını kullanma hakkına sahip oldu. Anayasa Mahkemesi’nin Türk Medeni Kanunu’nun 187. maddesini iptal etme kararıyla, kadının evlendiğinde kocasının soyadını alma zorunluluğu 28 Ocak 2024 tarihinden itibaren ortadan kalktı.

Çift soyadı kullanma ne zaman çıktı?

Türkiye’deki durum. Türkiye’de 1926 yılında yürürlüğe giren Türk Medeni Kanunu’na ve 2001 yılında yürürlüğe giren Türk Medeni Kanunu’na göre evlenen kadınlar eşlerinin soyadını almak zorundaydı ancak 2014’teki değişiklikle isteğe bağlı olarak doğum soyadları da kullanılabiliyor.

Çocuk hem annenin hem babanın soyadını alabilir mi?

Yukarıda ele aldığımız Yargıtay Genel Kurulu kararlarına göre, ana ve baba boşanmış olsalar bile çocuk evlilik içerisinde doğmuş sayılır ve aile soyadını taşımaya devam eder. (TMK/321) Bu kural emredici olup, kanaatimizce çocuğun farklı bir soyadı alması mümkün değildir.

Kişi istediği soyadı alabilir mi?

Başvuru, ilgili kişi veya temsilcisi tarafından da yapılabilir ve bu kişi, ad ve/veya soyadı değişikliğine ilişkin bilgileri içeren bir vekaletname sunacaktır. Aynı ikamet yerinde yaşayan bir ailenin reşit çocukları, soyadı değişikliği başvurusunu ebeveynleriyle birlikte yapabilirler.

2 tane soyadı olur mu?

Madde 17 – (Değişik: -2009/14848 K.) Kadın, evlenmekle kocasının soyadını alır. Ancak, evlendirme memuruna veya nüfus müdürlüğüne yazılı başvuruda bulunmak suretiyle kocasının soyadından önce kendi soyadını da kullanabilir. Daha önce iki soyadı olan kadın, bu haktan ancak bir soyadı için yararlanabilir.

Çift soyadı nasıl alınır?

Kadının soyadına ilişkin yasal düzenlemeler: Kadın, evlilik memuruna veya nüfus dairesine başvuruda bulunur ve daha sonra her iki soyadını birlikte kullanabilir. Daha önce evlenmiş ve ikinci bir soyadı almış kadınlar için, iki soyadından biri yeni kocasının soyadıyla birlikte kullanılabilir.

Kadınlar çift soyadı kullanabilir mi?

Anayasa Mahkemesi’nin Parlamento’ya yeni bir yasal düzenleme yapması için verdiği son tarihin geçen Ocak ayında dolduğu ve bu durumun şu ana kadar herhangi bir olumsuz sonuç doğurmadığı belirtiliyor. Bu konuda şunları söyledi: “Yönetmelikler hala yürürlükte, bu da bir kadının hem soyadını hem de kocasının soyadını kullanabileceği anlamına geliyor.”

Mustafa Kemal Atatürk’ün gerçek soyadı nedir?

Atatürk soyadını Arıkan’ın uydurduğunu ilk kez orada öğrenen Onat, Arıkan’ın yanına giderek, “Bunu sen mi düşündün?” diye sorunca, Arıkan gülümseyerek, “İltifat ediyorsun” demiş. 1932’de başlayan dil devrimi, Atatürk isminin yazılışını da etkilemiş.

Babanın soyadını reddetmek için ne yapmalı?

Soyadını kullanmak istemiyorum. Ne yapmalıyım? Nüfus kayıtlarını düzeltme davaları olarak da bilinen soyadını değiştirme davaları, davayı açan kişinin, yani davacının ikamet ettiği yerdeki asliye hukuk mahkemelerinde açılır. Soyadını değiştirmek için mahkeme “meşru bir nedenin varlığı” kriterine dikkat eder.

Soyadı değişikliği için ne kadar para gider?

İsim değişikliği davalarında avukatlık ve mesleki ücretlerBaşvuru ücreti1 birim269,85 TLVekalet ücreti1 birim38,40 TLAvans ücreti1 birim269,85 TLMasraf avansı2 birim1.

Evlilik dışı doğan çocuk kimin soyadını alır?

Türk Medeni Kanunu’na göre ve 321. madde çerçevesinde bir çocuk doğduğunda, anne ve baba evli ise, çocuğun soyadı annenin soyadıdır. Anne ve baba evli değilse, çocuğun soyadı annenin soyadı ile aynıdır. Baba çocuğu tanıyorsa, çocuğun babasının soyadını alması mümkündür.

Çocuk kimin soyadını almalı?

Evlilikte doğan bir çocuk, evlilik süresince babasının soyadını taşır. Bu durum, ebeveynler boşandığında veya baba öldüğünde genellikle değişmez. Kural olarak, çocuk, ebeveynleri evliyse babasının soyadını alır ve evli değilse, onu doğuran kadının, yani annesinin soyadını alır.

Erkek isterse karısının soyadını alabilir mi?

Kanun maddesinden de anlaşılacağı üzere; mevcut hukuk sisteminde, kocanın karısının soyadını alması yönünde bir düzenleme bulunmamaktadır, yani koca, evlilik süreci sırasında karısına bildirimde bulunarak karısının soyadını kullanma imkânına sahip değildir, zira bu imkân karıya sunulmaktadır.

Kızlık soyadı sonradan silinir mi?

Evlenince kadının soyadı değişir. Kendi soyadınıza ek olarak evleneceğiniz kişinin soyadını alma seçeneği vardır. Evlenince kızlık soyadınızı tekrar alma seçeneği vardır. Günümüzde kadınlar genellikle hem kızlık soyadlarını hem de kocalarının soyadını kullanmayı tercih ediyor.

2024 isim değiştirme ücreti ne kadar?

2024 yılında isim değişikliği davalarında mahkeme harçları toplam 2000 TL olarak belirlendi. Bu harç; yargılama harçları, ön masraflar ve tebligat harçlarını içerir. Kesin karar verildikten sonra kimlik değişikliği için kimlik harcı nüfus müdürlüğüne ödenir.

Kadınlar çift soyadı kullanabilir mi?

Anayasa Mahkemesi’nin Parlamento’ya yeni bir yasal düzenleme yapması için verdiği son tarihin geçen Ocak ayında dolduğu ve bu durumun şu ana kadar herhangi bir olumsuz sonuç doğurmadığı belirtiliyor. Bu konuda şunları söyledi: “Yönetmelikler hala yürürlükte, bu da bir kadının hem soyadını hem de kocasının soyadını kullanabileceği anlamına geliyor.”

Evlilikte soyadı değişikliği kalktı mı?

28 Ocak’tan itibaren, kendi soyadını kullanmaya devam etmek isteyen evli kadınlar ve kadın adaylarının hiçbir yasal başvurusu olmayacak.

Sadece kendi soyadımı kullanmak için ne yapmalıyım?

Kendi soyadını kullanmak isteyen gelinler, evlilik kayıt ofisinde evlilik için kayıt yaptırırken aldıkları soyadı başvuru formunu doldurarak isteklerini beyan etmelidirler. Bir diğer seçenek ise evlilikten sonra isim değişikliği başvurusunda bulunmaktır.

Kadının kendi soyadını kullanması ne zaman yürürlüğe girecek?

Kadının evlendikten sonra kocasının soyadını almasına ilişkin hüküm 28 Ocak 2024’te yürürlükten kalkacak. Kadının evlendikten sonra kocasının soyadını almasına ilişkin hüküm 28 Ocak 2024’te yürürlükten kalkacak. ◾Anayasa Mahkemesi (AYM), kadının evlendikten sonra kendi soyadını kullanmasının önünü açan bir karara imza attı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir